Mer om cellsalter

1. Kalciumfluorid
Bygger upp och underhåller vävnadernas elasticitet. Bygger upp tandemalj och Periosteum, den bindväv som täcker skelettet.
Synliga tecken på kalciumfluoridbrist:
* Vertikala eller något sneda linjer som syns tydligare när ögonen pressas ihop. Linjerna är synliga vid innervinkeln av ögat.
* Huden tenderar att flagna i små partiklar.
* Sprickor, valkar och hård hud på händer, fötter och armbågar samt sprickor mellan tår.
* Slapp hud, stretchmärken, oelastisk hud.
* Hål i tänder, isande tänder.
* Åderbråck.

* Oregelbunden tarmfunktion.

Om en kalciumbrist uppstår i en viktig del av kroppen omfördelas cellsalter för att täcka behovet vilket kan leda till brister i övriga delar av kroppen.
* Skador på tandemaljen.
* Slapp och oelastiskt hud
* Hård hud och valkar.
* Matsmältningsproblem då den processade maten blir kvar längre i tarmsystemet. Detta leder till förstoppning och andra problem i tarmen. Vilket i slutändan bidrar till försurning i hela kroppen.
* Förkalkning av artärer vilket leder till förhöjt blodtryck och åderbråck.

2. Kalciumfosfat
* Bygger upp och underhåller vår kropps celler genom att bryta ner protein till aminosyror som är byggstenarna till all cellbildning.
* Är nödvändig för tillväxt och uppbyggnad av tand och benvävnad.

Tecken på brist:
* Genomskinlig vaxartad hud i ansikte och öron.
* Mjuka, sköra vita tänder
* Rädsla och oro.
* Blyg och tillbakadragen, introvert.
* Stickningar, domningar, växtvärk
* Hjärtklappning
* Kittlande hosta utan slem.
* Gråt och upprörda känslor.
* Lättskrämd
* Blodsjukdomar där cellbildning är påverkad.
* Fördröjd läkning efter frakturer.
* Osteoporos

Hos vuxna, har det observerats att kvinnor i allmänhet lider av större brist på kalcium fosfat än män. Denna orsak kan spåras till den otroliga förmågan hos våra kroppar att ta cellalter från ett område när de behövs någon annanstans.

Under graviditeten är kalciumfosfat viktigt för fostret och detta behov måste antingen uppfyllas av en tillräcklig kost eller moderns egna förråd. Detta resulterar ofta i tandproblem för många gravida kvinnor.

Kalciumfosfat hjälper matsmältning och näringsupptag. Vanliga användningsområden är för blodcirkulationsstörningar, ryggont och vid konvalescens pga av dess återställande kraft som påskyndar återhämtningen.

3. Kalciumsulfat
Kalciumsulfat har en läkande och renande effekt på hela systemet. Brist på kalciumsulfat försenar utrensningen av ruttnande organiska ämnen.
Tecken på brist:
* Vuxenakne, svåra fall av akne i tonåren
* Bölder och sår
* Långvarig varbildning
* Kan sätta stopp för hotande förkylningar och halsont.

4. Järnfosfat
Gör att blodet kan ta upp syret vi andas in. Fritt cirkulerande, syrerikt blod är väsentligt för hälsa och liv.
Tecken på brist:
* Mörka ringar under ögonen.
* Hela ytterörat rött.
* Ansiktet blir rött.
* Influensa, förkylningar.
* Andnöd, särskilt efter ansträngande motion.
* Bakterie och virusinfektioner
* Hög kroppstemperatur, upp till 38.5 C
* Trötthet på grund av brist på syre.
* Kärlsmärtor som huvudvärk bakom ögonen på grund av syrebrist.
* Menstruation – blodklumpar, fördröjda perioder, mörkt blodflöde.
* Svagt immunsystem

Det enklaste sättet att upptäcka syrebrist är mörka ringar under ögonen. Detta kan bero på hög belastning kroppen i form av fysisk stress som tex löpning eller annan ansträngande motion. Symptomet kan uppstå vid en längre tids koncentration då hjärnan blivit överansträngd. Ytterligare en orsak till de mörka ringarna kan vara en bakterie eller ett virus.

Järnfosfat kallas ofta antiinflammatoriskt. Om det tas med täta intervall kan det häva halsont, influensa och förkylningar och kanske förhindra behovet av penicillin. Om kroppen har tillräckliga mängder av detta cellsalt kan kroppen försvara sig själv även i svåra fall. En temperaturutveckling upp till 38,5 C visar att kroppen försvarar sig. På grund av bristen på syre i kroppen börjar blodet cirkulera i snabbare takt med resultatet att friktionen i det vaskulära systemet ökar. Denna friktion i kombination med enzymatisk reaktion förorsakar uppbyggnad av värme, ett tillstånd som lätt kan återställas till det normala med hjälp av Järnfosfat.
Huvudvärk som ofta är koncentrerad bakom ögonen orsakas undantagslöst av en brist på syre i kärlområdet. Detta kan lätt korrigeras genom att ta Järnfosfat. Kvinnor som lider av svart koagulering i sin menstruation eller mycket mörkröd eller svart blodflöde har i allmänhet behov av Järnfosfat. Om en person som lider av denna syrebrist går ut och springer hundra meter skulle hon snart kippa efter luft och ansiktet skulle bli rött. Järnfosfat har enorma fördelar för idrottare. Prestationen kommer definitivt att öka om cellsaltet tas före någon form av idrott. Ytterligare intag med spridda intervall ökar den fysiska förmågan och uthållighetsnivån ännu mer. Speciellt bra i uthållighetssporter när det blir nödvändig för att förhindra smärta i muskler eller en total kollaps av systemet i slutet.

5. Kaliumklorid
* Renar och avgiftar blodet.
*
Underhåller blodkvaliteten.
* Behandlar inflammatoriska sjukdomar.

Tecken på brist:
*
Blå-vitaktig på området under ögonen i en halvmåne
* Hela ansiktet vitt, som om personen känner sig väldigt illamående
* Illamående (inklusive morgonillamående under graviditet)
* Alla typer av avsöndringar från kroppen är vitaktig
* Vårtor, ’hudflikar’
* Allergier
* Slembildning i lungor
* Snarkning (onormal slemtillväxt i näshålan)
* Bihåleinflammation, hösnuva
* Kaliumklorid motverkar gifter i kroppen.

Vid höga halter av toxiner med symtom på illamående hjälper ett snabbt intag av Kaliumklorid. Andra symtom på höga toxinhalter kan vara näsdrop, bihåleinflammation och polyper. Allergier, inklusive hösnuva kan hävas med tillräckliga mängder av Kaliumklorid. Det krävs dock ofta en kombination av olika cellsalter, särskilt i det akuta skedet. Allergi och hösnuva utlöses av en extern faktor och det är ofta en kombination av flera faktorer och gifter.

6. Kaliumfosfat (kali.phos)
* Kaliumfosfat är ett näringsämne för nerver och hjärna.
* Hjälper mot stress och oro och har en uppiggande verkan.
* Starkt antiseptiskt.

Tecken på brist:
* Grått ansikte, också grå runt mun.
* Minnesförlust
* Brist på koncentration.
* Hyperaktivitet hos barn/vuxna.
* Sömnproblem
* Oförmåga att förstå
* Höga temperaturer
* Dålig andedräkt
* Mental och fysisk utmattning
* Funktionell hjärnsjukdomar (t ex senilitet)
* Nervös astma, andning
* EMS-påverkan

Kaliumfosfat rekommenderas för de som utsätts för ständig stress och har behov att vara mentalt alert. Minnet förbättras, koncentrationen och inlärningsförmågan ökar. Vuxna med brist märker ofta av en mental blockering eller ’overload’, speciellt på eftermiddagen. Kvällen kan dock vara okontrollerat aktiv och ofta med sömnsvårigheter som följd. Gravida kvinnor kan lida brist på Kalciumfosfat pga höga stressnivåer och otillräcklig avkoppling under graviditeten. Detta medför att barnet föds med samma brist som kan ta sig uttryck i hyperaktivitet. Koncentrationssvårigheterna förstärks av intaget av mycket raffinerade livsmedel, bla läskedrycker som innehåller tartrazin.
http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27453

Silica, cellsalt 12, är effektivt för att filtrera bort oönskade stimuli i omgivningen (bakgrundsbrus) för bättre koncentration. Kaliumfosfat har den starkaste antiseptiska förmågan av alla cellsalter. All obehaglig lukt som avges från någon del av kroppen, ex dålig andedräkt, kan korrigeras med cellsaltet. Kaliumfosfat förhindrar och stoppar vävnadsdestruktion och skyddar hjärnan från överhettning vid höga temperaturer oavsett orsak. Kalium fosfat och Natrium Muriaticum krävs för att producera Lecitin i hjärnan för att överföra impulser mellan hjärnceller.

7. Kaliumsulfat (Kali.Sulph)
Kompletterar järnfosfat som transportör av syre och andningsprocessen. Förstärker njurarnas funktion och håller håret friskt.

Tecken på brist:
* Bruna fläckar som åldersfläckar eller leverfläckar
* Brun-gul ansiktsfärg
* Utslag på huden och huvudsvålen.
* Mjäll och klåda.
* Frusenhet
* Ilande smärta
* Svamp
* Back-up för kaliumklorid och järnfosfat.

Vid långa sjukdomsperiod blir det ofta brist på kaliumsulfat. Åldersfläckar som funnits länge kräver längre kontinuerligt intag av kaliumsulftat, järnfosfat och kaliumklorid för att återställa nivåerna. Hjälper den inre andningen, indikation på brist kan vara en känsla av instängdhet och längtan efter frisk luft. Gör nytta vid behandling av tarmbesvär och vid inflammationer.

8. Magnesiumfosfat (Mag.Phos)
Magnesiumfosfat förser nerverna med näring. Det är kramplösande och hjälper mot allmänna smärttillstånd.

Tecken på brist:
* Något rosa till mörkröd område nära näsan
* Värmevallningar
* Uppsvälldhet
* Nervös spänning
* Hunger smärtor
* Muskelkramper
* Spasmer, hicka
* Menssmärta
* Restless legs

De första gånger man tar Magnesiumfosfat kan det ge upphov till svavelluktande gaser. Ta därför gärna magnesiumfosfat på kvällen. Känslan av uppsvälldhet kommer definitivt att släppa. Magnesiumfosfat i små mängder före måltider tar bort hungersmärtor och minskar hungern på ett naturligt sätt. Känslan av att bli proppmätt minskas också om man tar cellsaltet efter måltiden. Rekommenderas för de som röker eller dricker kaffe eftersom detta utarmar cellsaltet. Vid idrottsutövning kan förlamande smärta i muskler och kramper undvikas om man tar magnesiumfosfat före och efter aktiviteten.

9. Natriumklorid (Nat.Mur)
Behövs för att bibehålla vattenbalansen i kroppen. 2/3 av kroppen är vatten så det är en viktig funktion. Utan det skulle celldelning och tillväxt inte fungera.

Tecken på brist:
* Påsar under ögonen
* Silverfärgat streck under ögonfransar.
* Puffiga kinder
* Markerat veck mellan näsa och mun.
* Klåda, kliande ögon.
* Rinnande ögon eller näsa.
* Svullnad i någon del av kroppen.
* Artrit, gikt
* Benägenhet för myggbett.
* Brist på energi.
* Överdriven törst.
* Sug efter salt mat
* Nedstämdhet

Natriumklorid är konventionellt matlagningsalt i mikromolekylstruktur. Men om vanligt koksalt tas i stället skulle det få motsatt effekt. Natriumklorid används för att balansera en onormal förskjutning av vatten i kroppen. Detta tillstånd visar sig med att kroppen är svullen på vissa ställen samtidigt som man kan uppleva torr och kliande hud på andra ställen. Vid intag av koksalt produceras en törstsensation pga den höga saltkoncentrationen inom matsmältningskanalen. Morgonen efter uppkommer ofta svullna ögon eller svullna knogar på grund av det höga salt-och vätskeintaget. Vad kroppen verkligen behöver är Natriumklorid. Tyvärr skapas ytterligare törst och sug efter salt ofta i en ständigt stigande skala.
Kroppen kan uttrycka vattenförskjutning på olika sätt. Från törst och sug efter salt till kliande ögon och hud. Torrhet och svullnad i leder eller ben. Trötthet och tröghet eller en deprimerad känsla.

Natriumklorid är mycket bra när du vistas i luftkonditionerade platser. Detta kommer att lindra den torra känslan. Särskilt märkbart på internationella flygningar med brinnande ögon, törst och svullna ben. Om 4-6 tabletter Natriumklorid tas före flygningen och varje timme under tiden för resan kan det undvikas. Vid klåda på huden av myggbett kan 6 piller ge snabb lindring.

10. Natriumfosfat (Nat.Phos)
Natriumfosfat neutraliserar syra i kroppen.

Tecken på brist:
* Fet hud, speciellt T – bar i ansiktet.
* Stora porer, finnar, pormaskar.
* Hängande kinder (kombination mellan Natriumklorid och Natriumfosfat) *Extremt täta porer, porer inte syns alls.
* Illaluktande fötter, illaluktande svett.
* Halsbränna
* Sug efter sötsaker och choklad.
* Brännande känsla på huden
* Förstoppning
* Gul avsöndring från någon del av kroppen
* Reumatiska problem
* Matsmältning, smärtor efter måltid
* Natriumfosfat behövs för att neutralisera överskott av syra i kroppen.

Om det finns en brist på Natrium fosfat i kroppen kan inte fettsyror brytas ner, med resultatet att huden själv hjälper till med elimineringen genom porerna. Detta resulterar i stora tilltäppta porer och pormaskar. Halsbränna är lättar vid intag av sex tabletter. Alla andra tecken på ansiktet och på kroppen korrigeras med ett dagligt intag under en längre tidsperiod som sträcker sig från några dagar till veckor. Nedbrytningsmekanism i våra kroppar är till stor del över ansträngda på grund av vårt intag av mycket raffinerad mat. Rökning och stor kaffekonsumtion bryter ner Natriumfosfat betydligt.

Den största betydelsen av Natriumfosfat är att det korrigerar och skyddar kärlsystemet från en ansamling av avlagringar vilket hjälper till i förebyggande av vaskulära sjukdomar och hjärtattacker. Tecknen på hängande kinder är ett tecken på kombinerad brist på Natriumklorid och Natriumfosfat. När dessa två tas samtidigt över en period av tre månader och längre kommer det att resultera i motsvarande av en mindre ”ansiktslyft”. Käkbenen blir riktigt synliga och markerade i dess kontur.

Ett hälsosamt sätt att äta och minskningen av gifter som cigaretter, alkohol och koffein kommer naturligtvis att resultera i snabbare korrektion. Med Natriumfosfat minskar behovet av sötsaker. Ett balanserat intag av vävnadsalter krävs för viktminskning och Natriumfosfat är definitivt en av de mest nödvändiga cell salter för detta problem. Man kan inte räkna med att återfå en slank figur inom två veckor. Kroppen behöver rätta till funktionen av absorption, släppa överflödigt vatten och börja eliminera toxiner – vilket tar lite tid. I något fall har så mycket som tio kilo försvunnit inom två veckor. Detta är dock inte alltid fallet. Normalt krävs cellsaltintag över ett år för att erhålla bestående viktminskning. En fysiologisk korrigering av ämnesomsättningen tar tid.

11. Natriumsulfat (Nat. Sulph)
* Vattenreglerande.
* Leverrenande.

Tecken:
* Röd på yttre kanten av örat
* Blåaktig röd näsa
* Hårig tjock tunga
* Dagen efter
* Astma
* Leverproblem

Natriumsulfat återställer vattenansamling i kroppen. Det för bort giftiga vätskor. Det är bra vid reumatiska sjukdomar. Ser till att gallan hålls frisk och därmed matsmältningsfunktionen. Behandlar influensa, urinvägsinfektioner, prostata, malaria. Ett tecken på brist är när den yttre kanten av örat blir röd. Normalt kommer och går det beroende på belastningen på levern. Leverproblem kan orsakas av många faktorer. tex alkohol, överdrivet intag av fet mat, långvarig medicinering och infektioner. Natrium sulfat är mycket effektivt för att lindra astma och astmaattacker.
En ansamling av vatten i lungorna minskar syreutbytet. Mestadels utlöses astma av en substans som ökar lungvätska. Det åtgärdas med Natrium sulfat. Samtidigt är det nödvändigt att motverka krampen i luftvägarna med Magnesium fosfat och att syresätta kroppen så snabbt som möjligt. Vid akut behandling av en astmaattack ta 6 tabletter av nedan cellsalt med korta mellanrum. Magnesiumfosfat- att släppa kramp Järnfosfat – att syresätta Natriumsulfat – att släppa överflödigt vatten från lungorna

12. Kiseldioxid (Silica)
Tecken:
* Rynkor
* Glansigt glänsande nästipp
* Tråkig fluffigt hår
* Hudproblem
* Skallighet
* Djupt insjunkna ögon (detta symptom visar att Kiseldioxid har varit bristfällig i årtionden)
* Stress
* Irritation
* Aggressivitet
* Nedstämdhet
* Obenägenhet att komma ur sängen
* Ljud- och ljuskänslig
* Ryckningar i ögonen eller andra ansiktsmuskler
* Huvudvärk som ligger klämliknande runt huvudet
* Septiska betingelser (för att underlätta varbildning)
* Svettningar
* Rengörande på ett djupt plan.

Är en viktig beståndsdel i hud, hår, naglar och ytorna på benstommen. Är också ett Anti-Stress Cellsalt. Kiseldioxid är en av de viktigaste vävnadsalter i våra kroppar och definitivt ett av de mest nödvändiga för det finns knappast någon person som inte lider av stress.
Kiseldioxid har en speciell funktion i den meningen att det fungerar som ett filter inom vår kropp men det är också ett cellsalt som kan omvandlas lätt i annat cellsalt. Detta förklarar den brist som vi alla upplever yttrar sig som en av de första åldringstecken rynkor. Symptom som aggressivitet, irritation, känslighet för ljud och ljus, matt fluffigt hår och skallighet är ofta vanligt.

Kiseldioxid som andra cellsalter har en relativt kort livslängd på grund av den enorma påverkan av elektromagnetiska fält vi utsätts för. En av de mest attraktiva egenskaper är dess effekt på rynkor som blir mindre och mindre synliga som stöd inifrån kroppen. Ungas hårväxt visas och med ett längre intag hela tillväxten är återupprättas. Håret blir glansigt och hanterbart även efter tuffa behandlingar t.ex. permanenter eller färgämnen. Den rätta balansen av Kiseldioxid i kroppen ger en mycket merfridfullsyn på livet.

Källa: Homeopathy Medicine Practitioner Tim Goyetche Handbok om Biokemisk vävnadssalter, doktor W.H Schussler